dimarts, 28 d’octubre del 2014

COMPROMÍS fa una política oberta al bon enteniment entre població autòctona i immigració forana

Un exemple de política oberta al bon enteniment entre població autòctona i immigració forana propiciada per la coalició COMPROMÍS



Muro de Mariola, el municipi més dinàmic pel que fa al creixement demogràfic de l'Alcoià- Comtat, manté iniciatives que propicien el bon enteniment entre la població local de soca i arrel i la important immigració àrab present en la vila.



    Foto 1. Una vista de Muro de Mariola a la tardor (foto de l'autor, oct. 2014).


El  dia 26 d'octubre, patrocinat per l'Ajuntament de la Vila, es va fer una jornada de convivència entre els murers de nissaga i la població àrab nouvinguda. Les dones àrabs, d'origen marroquí, van presentar i servir dolços propis de la seua cuina i coques de pa salat acompanyades de té. Igualment, van mostrar vestits de cerimònia usats a les bodes i altres celebracions.






Foto 2. dones i infants àrabs van presentar dolços i vestits propis de la seua cultura (foto de l'autor, oct. 2014).

A continuació dos actors locals, d'un total d'una desena d'actors que formen el grup teatral, van representar la vida dels moriscos vespres de l'expulsió del segle XVII. 
A través de la seua interpretació, mostraven els problemes del col·lectiu morisc, el tancament de la mesquita, la relació amb el comte de Cocentaina i la seua situació en relació a l'autoritat local de l'època i a la població cristiana.
 La representació s'ha basat en un guió elaborat per Sergi Silvestre i Vicent Bendicho. El guió ha adaptat i reelaborat textos de la cronista local i historiadora moderna Èlia Gozálbez.



Foto 3. actors murers representen i expliquen la situació dels moriscs de Muro en el segle XVII (foto de l'autor, oct. 2014).




Els actes relacionen la història i la realitat actual, amb la intenció de connectar població autòctona i immigració àrab. Una política correcta que intenta augmentar l'entesa entre els uns i els altres i trencar una realitat d'escassa relació, ara per ara, entre els dos col·lectius. Política de mostrar la cultura minoritària i d'intentar entendre's i relacionar-se com a ciutadans d'un mateix àmbit polític.


4 comentaris:

  1. Va ser un matí de diumenge molt interessant. Gràcies per la crònica.

    ResponElimina
  2. Hola, soc Pau Mengual i Pacual, un dels dos actors que suposadament varem interpretar la guia teatralitzada. He dit suposadament per el fet que va ser interpretada per un elenc d'uns 10 actors.

    Lo dit amb anterioritat no es massa important, pero lo que si que crec que es mereix que es nomene es el treball realitzat per dues persones, Sergi Silvestre (que va buscar i revisar els textos per a adecuar l'actuació a les caracteristiques de l'època) i Vicent Bendicho (que va elaborar el guio de l'actuació basant-se en els textos recopilats per Èlia Gozàlbez).

    Per últim agrair la participació de tota la gent que va acudir i donar les gracies a totes les persones que han contribuit a que un projecte tan interessant com aquest aconseguira veure la llum.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Pau, moltes gràcies per les teues precisions, darrere dels actors visibles hi ha sempre molt més treball que cal tenir en compte, així com el treball dels guionistes. Pose ara en el text la teua informació. Gràcies de nou.

      Elimina
  3. Gracies per el servici informatiu que estas realitzant. Sols he matizat algun aspectes que pensava que devuen nombrar-se per el treball realitzat. Moltes gracies de nou per el servici q ens dones a tots.

    ResponElimina